Даниела Колева е 25-годишна майка от Сливен, чиито деца ѝ бяха отнети и дадени в приемни семейства заради лошите условия, при които живее. Историята ѝ трогна десетки зрители на bTV.

Кореспондентът ни Дани Атанасова се срещна с нея и с представител на социалните служби, за да разясни въпроса защо Даниела беше разделена от децата си и как може да си ги върне.

Снимка: bTV

Младата майка последно е живяла в две стаи под наем, които е плащала леля ѝ – единственият човек, който я е прибрал, след като близките на съпруга ѝ са я изгонили след неговата смърт. Майката на Даниела също не е искала тя и децата да живеят с нея.

Жената разказа, че сама е подписала документите децата ѝ да бъдат настанени в приемни семейства, защото не е имала избор – „в онзи момент в онази квартира хазаинът и комшиите не ме искаха, защото съм с три деца и оставах на улицата. Бях притисната да подпиша тези декларации – на улицата не мога да си гледам децата“, каза тя.

Снимка: bTV

Младата жена разказа още, че през годините не е поучила подкрепа от близките си, макар да я е търсила. След като първоначално децата ѝ били настанени при майка ѝ, тя започнала работа. „От там всичко се обърка“. „Когато тя ми върна Васил (едното дете, бел. ред), трябваше да напусна работа, защото той не ходеше на детска градина. Не можах да намеря градина. Ходих в съвета при отговорника, но тя ми каза, че няма свободни места в момента. Напуснах работа. След това майка ми ми върна и другите деца, напуснах и следващата работа, която бях започнала“.

По думите на Даниела институциите не са ѝ помогнали с нищо, освен че са ѝ предложили звено „Майка и бебе“, което тя е отказала. Останала с впечатление, че целта им била да вземат децата.

Снимка: bTV

„С Даниела работим от пролетта на 2014 г. и не мога да се съглася, че за този дълъг период не сме направили нищо – каза Снежана Кръстева, началник на отдел „Закрила на детето“. – Започнахме с обичайните мерки за закрила в семейна среда, докато тя още живееше със своя съжител Павел. Имахме достатъчно наблюдения върху начина, по който се отглеждат децата в семейството, но ги подкрепяхме. Не става въпрос просто за проверка, а за редовни посещения, консултации и предоставяне на социална услуга „Семейно консултиране и подкрепа“. Тя не ни уведоми, че иска да ползва детска градина. Даниела пропусна да каже, че беше за два месеца в звено „Майка и бебе“, но сама го напусна. Пропусна да каже и че децата бяха настанени при майка ѝ по реда на закона, за да останат в обичайна семейна, защото тя не може да се справи. Това беше взаимна договорка. Поради конфликти между двете децата напуснаха тази среда, но преди това Даниела не е говорила с нас за детска градина“.

Снимка: bTV

Кръстева потвърди, че младата жена винаги е искала да задържи децата си.

„Защо може да се помага и се плаща на приемни семейства, а не се помага на майка, която иска да си гледа децата“, попита Даниела. По думите ѝ, за условията, в които е живяла, е гледала децата достатъчно добре.

Тя разказа, че след репортажа за историята ѝ, много хора ѝ се обаждат или ѝ пишат и искат да ѝ помогнат. Предлагат ѝ дрехи, храна, жилище и работа.

Що се отнася до децата, сега те са разделени в две приемни семейства, който, по думите на Даниела, са добри. Вижда ги два пъти месечно.

Те ще ѝ бъдат върнати в момента, в който тя осигури жилище, започне работа и има човек, който да ѝ помага, за да има кой да вземе децата от детската градина, например, ако тя е на работа, обясни Кръстева.

Вижте повече във видеото:

От община Сливен казаха, че са научили за случая на Даниела от bTV и са реагирали веднага

„Даниела ще иска децата си по съдебен път. Според закона реинтеграцията през социалните служби може да отнеме до 18 месеца“, обясни зам.-кметът Пепа Чиликова.

От общината обещаха работа за майката и детска градина за малките, както и да направят проверка дали Даниела може да получи общинско жилище.