Поне един от върнатите на Анкара турски граждани е планирал да иска убежище у нас, но е бил екстрадиран без никаква съдебна процедура. Това каза пред bTV синът му.

„Моят баща е отговорен гражданин. Служил е на страната ни с години. Преди 2-3 месеца той спря да контактува с нас. Не знаехме какво прави. В петък вечер в 7:30 ни изпрати съобщение, че е в България и че там ще се изправи пред съда. (…) Обади се отново тази (вчера) сутрин и каза „Аз съм в Истанбул и ще ме съдят там". България ме изпрати тук. Бяхме шокирани. Оттогава не сме го чували и не знаем какво прави”, разказа той.

Според младия мъж, баща му вероятно е затворен в полицейски управление и все още не се е изправил пред съдия. Страхува се за безопасността си и моли да не съобщаваме името му. „Не мога и да си представя, че баща ми е екстрадиран обратно в Турция, която вече е противозаконна държава. Държава, която дори все още иска да стане член на Европейския съюз. Това, което ме ядосва повече от абсолютното противозаконие и нетолерантност е фактът, че ми беше забранено да виждам баща ми. Какво се случи с Всеобщата доктрина за правата на човека? Мислех, че България няма да приключи случая с баща ми по този начин - без съдебен процес”.

Семейна или национална драма

Правата на седемте човека, върнати в събота на Турция, вероятно са били нарушени. Около тази теза се обединиха журналистите Мехмед Юмер, Илхан Андай и адв. Николай Хаджигенов в студиото на „Тази сутрин”.

„МВР действа като мутринска бригада за пореден път, за пореден път игнорира Европейската конвенция за правата на човека, това е най-висшият нормативен акт в света. Работата на МВР не е да хваща някой и да го натирва през границата – не само, че не може да се осигури справедлив процес, но ги заплашват и смъртна присъда и мъчения”, подчерта юристът.

Той припомни, че подобен случай има в Гърция, където долетя вертолет с превратаджии и там в момента тече публична съдебна процедура за тяхното искане за политическо убежище и никой в Атина не е опитал да ги върне набързо с тайна операция.

Мехмед Юмер отбеляза, че е важно да се види какво пише в протоколите от разпитите на седмината. По негова информация те са поискали убежище и са били излъгани, че ги водят към Любимец.

„Национална драма няма, има семейна драма”, заяви на свой ред Андай. Той посочи, че и журналистите в Одрин не са били информирани за връщането на заподозрените за връзки с Гюлен и те разбрали за него случайно.

Той цитира официални данни, според които нашата страна е върнала 130 души на Турция от началото на годината. „След опита за преврат се появява нов контингент, свързан с Гюлен”, посочи журналистът и обясни, че преди това връщаните са били предимно по линия на ПКК.

Андай посочи, че България е посочена в турски правителствен доклад като една от страните, в които има активисти на ФЕТО, но получава добри оценки по отношение на партньорството за екстрадиране. През следващите дни Турция ще даде списък със свързани с Гюлен лица в България, Румъния, Полша и Малайзия, анонсира още той.

Какво се случва с предадените на Турция

„Каква връзка може да имат учителят, полицаят, с една терористична организация? Те бягат от една империя на страха”, заяви Мехмед Юмер.

Той посочи, че вече има данни за 20 „самоубийства” в затворите, появяват се информации за мъчения и затваряне на жени сред мъже.

Адв. Хаджигенов определи ситуацията като „учебникарски пример за политическа репресия” и попита дали някой е чувал нещо за бизнесмена Абдуллах Бююк, който предадохме на южната ни съседка през август в нарушение на няколко закона.

Защо тогава предаваме хора на Турция? „Ние сме зависими от този огромен мигрантски поток”, заяви Илхан Андай, като направи връзка с милионите бежанци на турска територия.

„Ние се чудим как да избягаме от собствената си държава. Бежанците, мигрантите се опитват да ни прескочат – ако трябва, и трупешката. Защото сме кретенска държава”, отговори му Хаджигенов.