Заразено пилешко месо е причината за епидемичния взрив от салмонела във Варна. Здравните власти предполагат, че към момента стотици варненци са преносители на опасната зараза.

До момента във Варна има доказани 45 случая на салмонела. 90% от тях са деца от няколко месечна възраст до 5 години. За това детските кухни бяха затворени превантивно. Има обаче и двама възрастни хора, заразени със салмонела, които нямат нищо общо с храната от детските кухни.

От Агенцията по безопасност на храните съобщават, че в две партиди пилешко месо има открита салмонела. Около 600 килограма месо е иззето от магазинната мрежа в града. Инспекторите тръгнаха по веригата назад. Открит е склад във Варна с пилешкото месо, където две партиди са дали положителна проба.

"Той е доставял и към хипермаркетите и други заведения в града. Може би това е общото за всички, които са заболели. Изтеглят се, складът е възбранен, стоката е възбранена”, увери д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на БАБХ.

Установен е производителят на пилешкото месо - фирмата е от Стражица. Нейната дейност е преустановена, докато излязат всички резултати. Проверяват се и фермите, откъдето идват пилетата.

"В случая е станало или при производството, или при транспорта, или и при двете", коментира д-р Ангел Кунчев - началник отдел "Надзор над заразните болести" в МЗ.

Родителите на заразените деца искат някой да понесе отговорността за плъзналата зараза. Доказаните случаи са 45, но според специалистите са двойно повече. А през следващия месец ще има още заразени със салмонела.

"Чрез друг тип на предаване. Не на хора, консумирали месото, а на хора, които са показали слаба клинична картина или изобщо липса на такава, но отделят салмонелата - те ще заразят част от контактните си", обясни още д-р Кунчев.

Експертите обясниха, че когато консумираме месо, то трябва да бъде добре термично обработено. В случая салмонелата се унищожава при 72 градуса по Целзии.