Заразата от антракс във Варненско е овладяна, съобщи здравното министерство. Днес започва имунизацията срещу заразата в село Млада гвардия, където фермер и кравата му починаха от болестта.

Здравните власти уверяват, че опасността е овладяна и няма риск от разпространение на антракс.

26 души, които са били в контакт със заразеното месо, са под наблюдение.

„Няма нови случаи до този момент, засега всички са в добро общо здраве. Инкубационният период е от 2 до 8 дни, така че би трябвало вече да има някакви признаци, ако има човек, който е заболял”, обясни Ана Баева, началник „Противоепидемичен контрол” в РЗИ-Варна.

„Доброто е, че това не е инфекция, която се предава от човек на човек, така че хората могат да бъдат спокойни", увери заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Все още не е официално доказано, че надениците със заразеното телешко са приготвени в транжорната във Варна. Но пък е сигурно, че не са стигнали търговската мрежа.

„Извършили сме всички пълни проверки на обекта, който е регистриран по надлежния ред в Областната дирекция по храните, която не е показала наличие на подобно месо в транжорната. Нито да е влизало, нито да е излизало”, посочи Даниел Денев, и.д. директор на ОДБХ-Варна.

Селските стопани в Млада гвардия се оплакват, че животните не се ваксинират срещу антракс.

„Ако бяха слагаха ваксина всяка година, предполагам, нямаше да се получи тази аномалия”, каза собственикът на добитък Димитър Георгиев.

От Агенцията по храните обясниха за bTV, че задължителна имунизация в следващите 30 години се прави само в населените места, където е регистрирана болестта.