Удължената ваканция предизвиква не само положителни емоции. Родители се притесняват как децата им ще наваксат пропуснатия материал. Ученици пък се тревожат дали почивката сега няма да е за сметка на междусрочната ваканция.

В класна стая екипът ни измери 17,2 градуса. Според препоръките на здравното министерство, ако температурите паднат под 18 градуса, учебните занятия трябвa да се прекратят.

Второкласничката Ани днес е на работа с майка си. Досега през ваканцията за нея вкъщи се е грижела баба й, но сега тя е болна.

„Ако знаех предварително, че миналата седмица ще се почива цялата седмица, Ани можеше да е на ски, което е много хубаво за нея и за здравето й”, казва майката на Ани. 

Но Ани скучае вкъщи и иска да се връща в час. „Училището ми липсва. Имам приятели и познати и се забавляваме”, заявява тя.

Въпреки че парното работи, сградата на 120-о училище в София не може да се стопли.

„В някои училища като нашето отоплителната система е стара и топлоподаването не е много добро. Стаите наистина са студени, особено на третия етаж, където децата ще измръзнат, ако дойдат в този момент”, посочи директорът на училището Цветанка Тонева.

От Министерството на образованието успокояват,  че учениците ще успеят да завършат срока успешно. Междусрочната ваканция в началото на февруари остава.

„Миналата седмица Министерството на образованието обяви 2 неучебни дни. По новите правила кметовете на населените места имат право да дадат до 3 дни, а директорите на училищата още 2 дни. Всички тези дни, които са извънредни, не представляват проблем за учебното съдържание”, категоричен е зам.-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов.

Ученик от Сандански изпрати сигнал до bTV, че днес са учили в класна стая, където температурата е била 9 градуса.

Kметът на Бургас Димитър Николов пък беше затрупан от благодарности във фейсбук заради решението да удължи ваканцията. "Благодарим ти, чичо кмет!", пише потребителят, събрал най-много харесвания.