17 дни след трагедията в Хитрино започва разпределянето на милионите от помощи и дарения. Комисии тръгнаха на огледи в почерненото село, започна и събарянето на унищожените от експлозиите къщи.

В Хитрино местният обществен  съвет вече взема решения за разходване на  даренията, но само на тези постъпили в дарителската сметка на общината - 200 000 лв. 

През деня днес продължиха огледите на щетите,  поставят се вече и фургоните за временно настаняване на хората, които пък започнаха да подават заявления за ремонти и строежи на нови къщи.

В Хитрино започна събарянето на полуразрушените или негодни за обитаване къщи след взрива от 10 декември. След това на същите места трябва да бъдат изградени нови домове за хората.

Работите и тук са съпътствани от бюрокрация.

“Има пет различни декларации - за събаряне на къщи, за болни, за починали, и за всеки вид щета има отделни декларации. Днес доста хора минаха до обяд основно за стъкла на къщите”, обясни Анета Петрова.

Специални комисии ще огледат имотите преди ремонтите, които ще се извършват със средства от дарения и помощи. За разпределението им ще отговаря Национален обществен съвет към БЧК, Общинската администрация в Хитрино и местния обществен съвет.

За възстановяване на щетите на бизнеса в селото обаче пари от даренията няма да има, такъв обект е и механата на Мехмед Мехмед, която е напълно унищожена.

„Това заведение го отворих преди 25 години, много хора знаят как започнах, всяка година съм слагал по нещо. И тъкмо вече бях напълно направил целия обект за 25 минути свърши всичко”, отбеляза той.

Мехмед и останалите като него от Хитрино ще търсят обезщетения за унищожения им бизнес по съдебен ред.

До момента за Хитрино от дарителската кампания са събрани общо 1 931 224 лв., от които чрез есемеси 1 024 068 лв. и по банков път 907 156 лв.

Други 10 милиона бяха отпуснати от държавния бюджет, 5 от тях са по сметките на социалното министерство, а другата половина е включена в перото за капиталови разходи на община Хитрино.

От еврофондовете са осигурени още 20 млн. лева, които ще се използват за възстановяване на инфраструктурата.

Утре в София ще заседава Националния обществен съвет, който ще вземе решение за разпределянето на парите. От БЧК увериха, че нито лев от тях няма да бъде изхарчен без строг контрол.