В Пловдивския районен съд стартира процесът срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, обвинен в сексуално посегателство срещу 16-годишна ученичка, като преди това я напил и я довел до безпомощно състояние, предаде кореспондент на bTV в региона.

За пръв път лице в лице застават жертва и обвиняем.

Бащата на момичето Георги Белухов съобщи, че детето се е върнало на училище, но все още се страхува. В момента не е на себе си, притеснява се от него, допълни бащата.

Максималната присъда, която Евстатиев може да получи, е 10 години затвор. Адвокатът на 16-годишното момиче Иван Грошев заяви преди делото, че ще бъдат доволни дори и на средна присъда от 6 години.

Има достатъчно доказателства и те не са само косвени. Това са поведението на момичето, състоянието след инцидента. Дълго време се възстановяваше от психичната травма. Ако нещо е станало доброволно, дори на 16 години, реакцията на момичето нямаше да бъде такава, подчерта Грошев.

Защитникът на Евстатиев Ташкена Колчева заяви, че ще иска той да бъде оправдан. Според нея той е невинен, все още се чувства психически нестабилен и не осъзнава, че срещу него се води процес.

Защитничката твърди, че сексът е бил доброволен, и посочи, че в България не е забранено да правиш секс с 16-годишно момиче. Самият Евстатиев е заявил пред съда, че е харесван от жените и ученичката сама поискала да бъде с него.

Делото се гледа при закрити врата. Днес то продължава с разпит на ученичката, а утре предстои разпит на останалите свидетели.

През август процесът беше отложен заради неявяването на защитата му. Евстатиев е обвинен в изнасилването на непълнолетна. Момичето и семейството й заведоха и граждански иск от 10 000 лева срещу бившия кмет за неимуществени щети.