Бойци от „Ислямска държава” вече заявиха, че ще отвърнат на ударите, които САЩ и пет партньорски арабски държави нанесоха във вторник. Събитията за пореден път приковават вниманието към случващото се в Близкия изток - не само защото позициите на джихадистите се намират само на 30 часа път с кола от България.

Групировката реазширява контрола си в Ирак и Сирия и завладява градове, богати на петролни находища. Няколко са целите, ударени от международната коалиция с повече от 190 въздушни удара.

В основата на зараждането на „Ислямска държава” са противопоставянето между различни етнически групи, образованието и тлеещи регионални конфликти, обяснява д-р Мохамед Халаф, спрециалист по Близкоизточни въпроси и преподавател в Софийския университет. Европа, според него, е уязвима поради една причина. „Има между 2000 и 3000 европейски и американски джихадисти. Те притежават европейски паспорти, което им позволява лeсното и безпрепятствено преминаване на граници”, подчерта той.

„Ислямска държава” разчита на милиони приходи от петрол, което е и основният източник на финансиране. Военната сила на групировката расте и благодарение на големия брой доброволци чужденци.

Джихадистите имат стройна организация - правителство, което се занимава с финанси, сигурност, пропаганда, отвличания. За лидер е провъзгласен 43-годишният Абу Бакар Ал Багдади. Счита се, че военнана сила на „Ислямска държава” наброява близо 200 000 бойци, сред които 20 000 от Сирия, 32 000 от Ирак и 15 000 чужденци.

Заплаха ли е „Ислямска държава” за Бълагрия? „Вече виждаме сигнали темата да се използва за политически цели. Страните, които би трябвало да се притесняват, са страните износители на бойци - Великобритания, Франция, Белгия”, обясни блогърът Руслан Трад, анализатор по Близкоизточни въпроси.

В коалицията срещу „Ислямска държава” с военна сила за момента участват Съединените щати, Бахрейн, Катар, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.