Западната дъга на околовръстното шосе в София ще бъде изцяло готова и отворена за движение на 14 септември. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която инспектира строителството на тази отсечка. Изненадващо на инспекцията се появи и премиерът Бойко Борисов.

Това е една от най-скъпите магистрали – средно по 20 млн. лв. на километър за отсечката от 5,5 км. „Стойността на договора за Западната дъга е 102 млн. лева с ДДС. Това изчисление на километър средно не е много коректно", уточни Павлова.

В 15 ч. днес се пуска частично трафикът по моста на Западната дъга над Ломско шосе в столицата. Преминаването по новата отсечка ще се осъществява двупосочно в едното платно между Северната скоростна тангента и пътен възел "Сливница".

До средата на следващия месец ще бъде готов и целият участък от близо 6 километра. Той ще свързва магистралите "Люлин", "Тракия" и "Хемус".

Павлова напомни, че пусковият срок на участъка е бил 1 октомври. При една от инспекциите на премиера Бойко Борисов обаче той е помолил за ускорение и изпълнителят е направил и невъзможното. „И го прави предсрочно на 14 септември”, допълни министърът на регионалното развитие.