Решението на писателя Стефан Цанев да откаже наградата „Златен век“ на Министерството на културата е жест, на който трябва да бъде обърнато внимание, а тонът, с който Вежди Рашидов му отговори не може да бъде тонът на институция и министър, който уважават себе си и наградения. Това коментира писателят Захари Карабашлиев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Вчера Цанев отказа да приеме наградата, тъй като със същото отличие преди година бе удостоен последният началник на Шести отдел на VI Управление на Държавна сигурност Димитър Иванов – Гестапото.

„Приемането или неприемането на награда е жест. Великият Стефан Цанев е получавал достатъчно награди, но не това сякаш е най-важното, а отговорът на министъра на културата Вежди Рашидов. На това уважително и изключително добре аргументирано решение беше отговорено на „ти“, на „приятелю“, на „ти не отказа, когато ти разписах една друга награда с парично възнаграждение“... Пак се намесиха парите и това се овъртоли в един аверско-менторски тон, което не може да бъде тонът на една институция и един министър на културата, който уважава себе си и човека, на когото присъжда тази награда“, каза Карабашлиев.

Според него решението на Цанев е много сериозен жест, на който трябва да се обърне внимание. Това е жест за непоносимостта към случвалото се преди. А дали ще отекне достатъчно, зависи от нас. „Трябва да отекне, трябва да се разделим с това минало, не може да продължаваме да се занимаваме с ДС в 2017 г. каква беше тази лустрацията, тя беше безкрайна“, каза още гостът.

Вижте целия разговор във видеото: