Реален изглежда рискът за пациентите да започнат да доплащат за скъпоструващи лекарства, които сега са им безплатни. Фармацевтични фирми може да спрат отстъпките към търговците, които сега компенсират разликата в цената.

За лекарствата, които здравната каса не поема изцяло, пациентите трябва да доплащат. При скъпоструваща терапия това доплащане стига няколко стотин лева на месец. За да не се налага пациентите да вадят пари от джоба си, фармацевтичните компании правят необходимите отстъпки от цените на складовете, съответно на аптеките.

През 2017 г 14 иновативни компании са направили отстъпки на стойност около 66 милиона лева. Тези отстъпки са засегнали около 60 лекарства – сред тях за кардиологични заболявания, ревматоиден артрит, диабет. Тази схема с отстъпките обаче има риск да спре.

Крайното поевтиняване обаче води до проблем – лекарствата изчезват от България. „Лекарствата стават на цени, които са твърде атрактивни и по-скоро се изнасят отколкото да се продават в България”, посочи директорът на Асоциацията на иновативните компании в България Деня Денев.

Затова фирми обмислят да спрат отстъпките към търговците. За да не доплащат пациентите, те предлагат да дават отстъпките си директно на касата. Идеята им обаче не е включена в промените в Наредба №10, качени за обществено обсъждане.

Ако не се стигне до решение, пациентите са готови на протести.

Общественото обсъждане на предложените промени в Наредбата приключва на 18 октомври. От здравното министерство, заявиха, че е ще обсъдят  и анализират всички постъпили становища, за да се намери баланс между интересите на касата, фармацевтичната индустрия и пациентите.