Забраниха къпането на централния плаж в курортния град Лозенец заради замърсени води.

Два пъти Регионалната здравна инспекция е вземала проби на водата и двата пъти те доказват, че има бактерия ешерихия коли. Това е първият плаж по Южното Черноморие за този летен сезон, на който се забранява къпането.

Заповедта е издадена вчера, но на плажа в Лозенец никой не знаеше за опасността за здравето при къпане в морската вода, както спасителят, така и летовниците.

„Рискът е най-вече за деца, за възрастни, за хора със слаба имунна система и то при поглъщане на големи количества морска вода при самото къпане. Знаете, това е възможно, тогава могат да се получат, не при всички разбира се, стомашно-чревни разстройства", обясни д-р Мариана Кофинова, директор на „Обществено здраве” в РЗИ-Бургас.

Уведомена е Басейнова дирекция, която трябва да установи кой е източникът на фекалиите в морето.

Къпането на централния плаж в Лозенец отново ще бъде позволено едва когато микробиологичните проби покажат добро качество на водата.

Плажът в Лозенец днес е празен

Причина за това обаче не е забраната за къпане, а лошото време и силният вятър. Това се вижда от кадрите, които ни изпрати потребител на "Аз, репортерът". Има голямо вълнение, плажната ивица е залята, чадърите са във вода.