За първи път в столицата се проведе акция за измерване на вредните емисии от изгорелите газове на автомобили. Проверката на КАТ беше предизвикана от пациентска организация по повод тревожните данни за замърсяването на въздуха от трафика в големите градове.

Замърсяването от автомобилите и фините прахови частици, както и замърсяването от отоплението с твърдо гориво са основните причинители на мръсния въздух.

Проверки на автомобили директно на пътя се правят за първи път. Според инициаторите на акцията – асоциация „Диабет тип 2”, контролът не е достатъчен.

„Хората не си дават сметка по какъв начин замърсяването вреди на нашия организъм и как всяка глътка въздух всъщност може да увреди здравето ни”, пояснява Деница Иванова от асоциацията.

Проверката на катализаторите и филтрите за твърди частици на автомобилите се прави при всеки годишен технически преглед. Механикът Георги Георгиев признава, че неизправностите не са рядкост.

„Самите филтри за пречистване на изгорелите газове, в зависимост дали е дизелов или бензинов автомобила, има пет години живот. При изтичането на този срок и когато са запълнени с вредни емисии и вече не могат да служат на автомобила най-често се отстраняват без да се сменят, защото самата смяна е доста скъпа”, пояснява той.

При днешната акция, в която бяха проверявани само камиони, не беше засечено нарушение.

Проверките за измерване на автомобили ще продължат и в други градове, освен в столицата. Според българското законодателство всяко моторно превозно средство, което е извън нормата може да бъде спряно от движение.