Концесионерът на ски зона „Банско” фирмата Юлен излезе с официално становище, според което от окончателното произнасяне на ВАС не може да се прави извод, че новопостроеният лифт в местността Платото в национален парк Пирин е незаконен.

Делото по казуса се води от две години и е образувано по жалба на Асоциация на парковете в България, която атакува решение на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, с което тя съгласува инвестиционно предложение на концесионера на ски зоната Банско Юлен за подмяна на два влека в местността Платото с един четириседалков лифт.

Заключението на петчленния състава на ВАС от преди два дни е, че промяната на трасето на съществуващите влекове с построяването на нов лифт не е ремонт по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), а е изцяло ново строителство на лифт и като такова е трябвало да бъде подложено на ОВОС.

Съдът прави извод, че инвестиционното предложение на Юлен е извън границата на концесионната територия, извън обхвата на концесионния договор и извън зона ІV от националния парк, в която е допустимо строителство.

"След произнасянето на ВАС по съдебния спор за преценката на МОСВ, че няма нужда от екологична оценка за строежа на лифта, не може да се прави извод, че изграденото съоръжение е незаконно. То е извършено при пълно спазване на предвидените в действащото законодателство процедури и въз основа на всички необходими разрешения. Това за нас е безспорно", пише в съобщението на Юлен изпратено до медиите в петък.

"Всеки опит на някого да квалифицира тези съоръжения като незаконни, ще ангажира отговорните държавни институции по реда на Закона за отговорностите на държавата за причинени вреди. Силно сме загрижени от ненормалната в подобни случаи активност на някои държавни органи и ресорното министерство в последните дни на мандата им, които под прикритието на евтини медийни изяви продължават практиката на рекет и безпрецедентен натиск върху българския бизнес, инвеститорите и данъкоплатците", пише още в съобщението.