В съда в Пловдив втори ден продължава процесът срещу обвинения в изнасилване бивш кмет на Стрелча – Иван Евстатиев. Разпитани са почти всички свидетели и вещи лица. Делото се гледа при закрити врата.

Евстатиев е обвинен в сексуално посегателство срещу 16-годишно момиче, като преди това я напил и я довел до безпомощно състояние.

Разпитани бяха по-голяма част от основните свидетели, между които потърпевшата ученичка и нейните родители. Показания даде и Иван Евстатиев.

Приети бяха повечето от медицинските експертизи.

Една от най-важните е съдебно-психиатричната на Иван Евстатиев. През повечето време неговият адвокат Ташкена Колчева твърдеше, че той е психически нестабилен и не може да отговаря пред съда.

Според съдебно-психиатричната експертиза обаче Евстатиев напълно разбира в какво го обвиняват и може да носи наказателна отговорност за действията си.

„Много добре осъзнава всичко”, коментира и бащата на потърпевшата Георги Белухов.

Най-важната експертиза – за алкохолното опиване на момичето, също беше приета.

По думите на адвоката на ученичката – Иван Грошев, то е 1,73 промила, което е сериозно опиване за дете на 16 години.

Момичето не е употребявало алкохол до инцидента, твърди баща му.

„Тук не е въпросът колко е алкохолното опиване, тук е въпросът дали по време на половия акт тя е била алкохолно опита“, заяви адвокатката на Евстатиев.

По време на заседанието стана ясно, че важен свидетел по делото – шофьорът на Евстатиев, е отказал да дава показания по време на досъдебното производство, тъй като бил сплашван – четирите гуми на колата му били нарязани. Днес той не се яви и в съда, като представи болничен лист.

След приключване на разпитите днес се очаква защитничката на Евстатитев да отправи ново искане той да бъде освободен от ареста.

Ако съдът счете, че двамата неявили се свидетели не са толкова важни, твърде възможно е да се произнесе още днес.

Снимка: bTV