Висшият съдебен съвет не проверява смъртта на съдия Цветан Ценов, каза пред журналисти председателят на Етичната комисия към съвета Ясен Тодоров.

Той посочи, че проверката на съвета касае начина, по който магистратът е бил командирован в Софийския градски съд и евентуален натиск, оказан му по някои дела. Тодоров коментира информация, появила се в някои медии, че Етичната комисия към съвета проверява председателя на СГС Калоян Топалов за смъртта на съдия Ценов.

По думите му това няма как да е вярно, защото ако има престъпление, не Етичната комисия е органът, който извършва разследване. Засега не е предвидено изслушване на ръководството на СГС, каза Тодоров. Етичната комисия ще покани обаче родителите на съдия Ценов.

По повод на казуса, който започна с твърденията на следователя Бойко Атанасов за съществуването на шпицкоманда в държавното обвинение, ВСС ще изиска информация дали има предварителни проверки и досъдебни производства срещу самия Атанасов и срещу всички следователи и прокурори от сектор първи на Столичното следствие и отдел първи на Софийската градска прокуратура /СГП/.

Ще се извърши и проверка как се е осъществявал специалният надзор от Софийската апелативна прокуратура и Върховната касационна прокуратура по отношение на делата, разследвани от секторите, посочи Тодоров, цитиран от БТА.

Проверката ще обхваща и начина на разпределянето на делата в сектора, начина на командироване на следователите и прокурорите, добави той. От СГП ще бъдат изискани резултатите от проверката в т. нар. "кофи за боклук" и от проверката в кабинета, ползван от следователя Атанасов, посочи Ясен Тодоров.

Към момента се предвижда да бъдат поканени за изслушване настоящият градски прокурор Христо Динев и бившият градски прокурор Николай Кокинов. На по-късен етап ще се прецени дали ще бъдат изслушвани други, посочи Тодоров.