Двойните стандарти в практиката на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължават да са затвърждават с всяко изминало заседание на кадровиците. Поредното доказателство за това е случаят „Петя Крънчева”. В четвъртък без дебати и изказвания „правителството на съдебната власт” реши инспекторатът да започне проверка на дейността на зам.-шефката на СГС, но ревизията ще е само за последната една година.

Повод за проверката срещу заместника на Владимира Янева е прекратеното заради изтекла давност обвинение срещу двама подсъдими за изчезването на 6 милиона евро от ЦКБ, собственост на Майкъл Чорни.

Тънка подробност е, че Крънчева влезе в полезрението на ВСС след благословията на вътрешния министър Цветанов, който нямаше полезен ход и на въпроса как трябва да се процедира с нея, заяви, че кадровиците трябва да покажат „еднакъв аршин”.

Скандалът около Крънчева и избухна малко след странното й за мнозина наблюдатели повишение в ранг и покрай уволнението на Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите.

Проверката по казуса с изчезналите пари на Чорни идва някакви си осем години след началото на делото в съдебна фаза и двойно повече години след образуването на наказателното производство.

Странен факт е, защо след като давността на обвинението изтича през 2010 г., производството не е било прекратено служебно от съдия Крънчева още тогава. Това, че тя е водила процеса две години след изтичането на абсолютната давност не попречи на похвалилия се за „чудесната кадрова” политика ВСС да я направи съдия от ВКС и ВАС и да я настани като заместник на семейната приятелка на Цветанов.

Преди няколко дни електронното издание Mediapool съобщи, че разполага със справки, от които е видно, че Крънчева е почитател на порочната практика за антедатиране на дела – забавени решения се внасят в деловодството на съда с лъжлива дата. В много от случаите това води до невъзможност за обжалване на присъди, поради изтекли срокове.

Двойните стандарти, които някои разбират като „еднакъв аршин”, се изразяват в следното. ВСС ще проверя дейността на Крънчева от юли миналата година до настоящия момент. Предходния период няма да обект на проверката, тъй като той е бил ревизиран преди това. Мирослава Тодорова също е била проверяване преди последното ровене в дейността й (довело до скандалното й уволнени), което обхвана проверяван вече период.