Всеки трети българин има високо кръвно. Само 30% от случаите са регистрирани, но не всички от тях се лекуват. Това показват данни на националната лига по хипертония.

Годишно в България има около 28 хил. инсулта, които са един от основните рискове при високо кръвно налягане. Стряскащата статистика показва, че докато в страни като САЩ и Великобритания от мозъчно-съдови заболявания умират около 50 на 100 хиляди души годишно у нас този показател е 164 на 100 хиляди души. Основната причина за това е, че българите имат много придружаващи заболявания.

Не се знае точният брой на хипертониците в България. Високото кръвно налягане неслучайно е наричано "тихият убиец" - през по-голямата част от времето няма никакви симптоми. Годишно в света над 9 милиона души умират заради усложненията на хипертонията. Най-важното за справяне с проблема е ранното лечение и бързото откриване на рисковите фактори.

„Те са известни, рисков фактор номер 1 е артериалната хипертония, тоест едно просто измерване на налягането. Рисков фактор номер 2 вече излезе тютюнопушенето, тоест да се ограничи, рисков фактор номер трети вече излезе в света захарният диабет”, изреди проф. д-р Светла Тоброва, председател на Българската лига по хипертония.

У нас се регистрират все повече млади хора с хипертония.

„Една нелекувана хипертония, както и неадекватно лекувана хипертония може да има тежки поражения -това са органните увреди, инсултите, инфарктите. Последиците са, както за болния и неговото семейство, така и за цялото общество”, посочи д-р Емилия Маринова, кардиолог във ВМА.

Лекарите все по-често срещат случаи, в които заради липсата на средства хората спират лекарствата си.

Д-р Диана Чинарска от Български лекарски съюз потвърди, че тези заболявания не се лекуват достатъчно заради финансови затруднения. По думите й обикновено възрастните хора намаляват лекарствата си по тази причина или не ги купуват редовно

Лекарите апелират от касата да увеличат процента на средствата, които покриват на лекарствата за хипертония.