Всеки трети българин пие алкохол поне пет пъти седмично - количество, което се приема за рисково. А над 90% казват, че не биха ограничили пиенето.

Лигата на умерените - с това име днес беше представена първата организация, създадена у нас за превенция на алкохолната зависимост.

Оказва се, че обществото ни изобщо няма ясна представа за това какво е умерена консумация на алкохол. Това е и един от мотивите за създаването на „Лигата на умерените”. Проучването на организацията е направено сред 1 011 души от сфери като държавната администрация, образование, финанси, медии, транспорт. И въпреки, че над 50% от хората смятат, че проблемите на алкохола у нас са силно пренебрегнати, почти всички възнамеряват да продължат да пият, колкото и досега. Близо 35% пък изобщо не знаят какво е рискова консумация.

Този въпрос е зададен и на участвалите в проучването. Резултатите обаче показват тревожна тенденция.

„Хората които имат проблемно пиене са 30% от мъжкото и дамското население на България и на Европа,” отбелязва д-р Канчелов, директор на специализирана клиника.

За рискова граница специалистите смятат над 21 стандартни питиета за мъжете и 14 за дамите седмично. След тези норми рискът от развитие на здравословни проблеми се увеличава. Под 1 стандартно питие обаче се разбира 25 мл концентрат.

Под 10% от хората у нас са склонни да признаят, че имат проблем и да потърсят помощ. Най-често лечението отнема години усилия.

От петък организацията пуска и сайт, в който анонимно всеки може да си направи тест за това дали пие умерено.

Новооткрит човешки ген е в основата на пристрастяването към алкохола, откриха британски учени. Тяхното изследване доказва, че мозъкът на хората, които имат така наречения „алкохолен” ген, произвежда по-високи нива на допамин при употреба на спиртни напитки.

Допаминът е хормон, който предизвиква усещане за удоволствие. Учените отбелязват, че откритието ще помогне да се определи кои хора са по-податливи на пристрастяване към алкохола и злоупотреба с него.