Рибарите готвят протести. Причината - приетите вече поправки в закона за рибарството и аквакултурите. Те предвиждат от нова година физически лица да не могат да извършват стопански риболов.

До края на годината всеки рибар трябва да стане едноличен търговец. Сметките на рибарите сочат, че това ще им струва по близо 4000 лева - сума, непосилна за повечето. „Според нас се ликвидира, айде да не е на 100%, поне на 80% крайбрежното дребно рибарство”, коментира Иван Копчев.

Бай Коста е рибар повече от 40 години. Влиза в морето, колкото да припечели за прехраната си, тъй като пенсията му не стига за всички разходи. „Ами да станат рибари те, ние се отказваме”, заяви мъжът след новината за промените в закона.

Рибарите настояват да продължат да ловят риба, както досега - само срещу такса. И са готови да излязат на протест.

Проблемът идва от това, че през 2007 г. всички плавателни съдове - и малки, и големи, са сложени под едно наименование „риболовен кораб". А когато един плавателен съд се води кораб, то той по презумпция извършва стопански риболов.

„Шансът, който го обмисляме за тях, особено за малките рибари, е тези, които са под 9 метра плавателни съдове, да бъдат изкарани от този регистър за корабите и да бъдат направени в друг тип регистър, в който да си ги водим. И техният риболов, който го извършват, да не е стопански, а крайбрежен”, обяснява Драгомир Господинов.

Докато това се случи, шефът на Агенцията по рибарство и аквакултури посъветва рибарите да се организират в кооперации и така да си поделят разходите. Глобите за тези, които не се съобразят с новия закон, са до 12 000 лева и конфискуване на лодката.