Все повече работодатели искат да наемат бежанци, отчитат от Агенцията по заетостта. В същото време остава малък броят на имигрантите, които след като получат статут, се регистрират в Бюрата по труда и търсят работа.

Селан идва от Сирия преди шест месеца. Намира работа в шивашки цех в Гоце Делчев и е седмият бежанец, който започва работа там. Освен минималната работна заплата работодателят за първите няколко месеца поема разходите за квартирата и сметките за ток и вода.

„Работата ми тук е добра, но парите са малко, бих искал да ми се вдигне заплатата. Но приятелите ми тук са много, много добри, учат ме да говоря български”, казва мъжът.

Наскоро петима от седемте работници-бежанци си тръгнали изненадващо. Предполага, че са намерили препитание в съседна Гърция. „В Сирия, в Ирак обикновено работи само мъжа, не са свикнали да работят жените и те очакват един мъж да вземе толкова заплата, че да може да храни едно 3- или 4-членно семейство”, обясни работодателят Бертрам Ролман.

Според представители на сирийската общност у нас много бежанци не познават правата си, което им пречи да намерят работа. „Липсата на програмата за интеграция, защото като има програма за интеграция, той откакто постъпи в центъра за бежанци, той трябва да почват да го научават. Какво правата, какво може да направи. Изучаването на български език трябва да бъде задължение, не по избор”, препоръчва Мохамед Ез от Асоциацията на сирийските бежанци.

Липсата на документи за квалификация също е проблем. „Бежанците, които вече имат статут, имат пълните права като български граждани. Тоест те могат да се регистрират в Бюрата по труда и да им се оказва съдействие за работа”, обясни Ангел Ангелов от Агенцията по заетостта.

В момента една четвърт от хората, които живеят в центровете за бежанци, имат статут, но не могат да си позволят да живеят на външни адреси. „Ние буквално с тия темпове до края на годината или началото на следващата ще запълним нашите центрове само с хора, които са със статут, което е нарушение на Закона за убежищата и бежанците”, предупреди директорът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Сега в центровете за бежанци живеят над 3 600 души, като две трети са сирийци.