Все по-малко български туристи пътуват в Турция, сочат данните на института за анализи и оценка в туризма.

Само през миналата годината в южната ни съседка станаха почти 20 атентата и един опит за военен преврат. Като резултат българските туристи за половин година са намалели от 254 хил. на 152 хил. души.

При тези, които пътуват при роднини или по работа, намаление няма.

Снимка: btvnovinite.bg

Турция е посрещнала 16 млн. по-малко туристи през изминалата 2016 година. След стрелбата в клуб „Рейна” в новогодишната нощ последва нова отмяна на резервациите.

Десислава Касабова се е разминала на косъм с атентата в луксозния клуб. „В последния момент решихме да отидем някъде другаде, защото сме били в „Рейна” преди две-три години”, казва тя. В крайна сметка решили да пътуват този уикенд, а сега – резервацията е отменена.

Снимка: btvnovinite.bg

В дългосрочен план обаче няма нов отлив на туристи от южната ни съседка. От туристическите агенции посочват, че хората отсега се записват за почивки през априлските и майските празници. След като групите са намалели са се увеличили индивидуалните записвания.

Терористичните атаки са повлияли сериозно и на пътуванията на българи за почивки във Франция, Белгия и Германия.

Снимка: btvnovinite.bg

В кризата за туристи турските хотели са намалили цените драстично с до 40%, а самолетните билети са поевтинели с до 30%.