Нов митрополит избра Светият Синод на Българската православна църква. Епископ Григорий оглави Врачанската епархия. Изборът стана с пълно мнозинство.

Рано тази сутрин в синодалния параклис "Свети цар Борис-Михаил Покръстител" Негово високо преосвещенство митрополит софийски и патриарх български Неофит съобщи името на митрополита, който ще се грижи за врачанската епархия.

До избора се стигна след като миналата година почина врачанският митрополит Калиник.

Днес митрополитите от Светия Синод трябваше да избират между Браницкия епископ Григорий и Агатополския епископ Йеротей. Йеротей, обаче не събра нито един глас. Пълното мнозинство беше за вече митрополит Григорий.

Двамата кандидати да управляват врачанската епархия бяха отдадени на молитва в храм-паметника „Александър Невски” и избраният беше повикан в синодалната палата след избора.

Кой е той?

Митрополит Григорий е на 47 години. Роден е в Ботевград. Светското му име е Красимир. Завършил е природоматематическата гимназия. След като избрал монашеския път бил игумен на Троянския манастир, а до днес – викарий на софийския митрополит.

Веднага след като беше избран, Негово високо преосвещенство Григорий сподели, че се надява да бъде достоен пастир.

Притеснява ли се от събития като това в Белене в епархията му? „Най-лесно да се реагира по отрицателен начин. Всички имат нужда от смирение. На всички нас ни е нужно смирение, ако искаме нашата молитва да достигне до Бога и да бъде чута”, отговори той.

Какво мислят миряните?

Вярващите се  надяват новият владика да ги обедини и да възроди  Врачанската епархия, която е сред най-бедните у нас – с много запустели църкви и имоти.

Освен да бъде обединител на вярващите, миряните се надяват новият врачански митрополит да се погрижи за разрушения църковен комплекс до Черепишката гара, където някога се е помещавала Духовната семинария.