Водещи болници настояват за нова промяна в реда за специализациите на младите лекари. Твърдят, че заради административни пречки процесът е блокиран. Младите медици пък признават, че често са принудени да търсят връзки.

По най-новите правила специализантите сключват трудов договор с болницата, а тя се задължава да им плаща заплатите. Затова много болници не искат да приемат специализанти.

Във Военномедицинската академия (ВМА) основният проблем се явява задължението да наемат специализантите на трудов договор, тъй като щатните места са фиксирани от Министерството на отбраната.

„Преди около 10 дена ние проведохме конкурс за специализанти. Явиха се 22-ма колеги от цялата страна. Но ние взехме само 6, защото имахме толкова щатни бройки”, казва д-р Румен Попов, зам.-началник на ВМА по учебната дейност.

Взимането на втора и трета специалност се оказва невъзможно. Ако зам.-директорът на ВМА иска още една специалност, ще трябва да се откаже от ръководната позиция, да прекрати трудовия си договор като доцент и да бъде назначен като специализант.

„Болниците сами не могат да се справят с този проблем въпреки необходимостта от специалисти”, казва проф. Каролина Любомирова, зам.-ректор по учебната дейност на Медицинския университет в София.

По данните на Здравното министерство обаче има значително увеличение на броя на специализантите. За цялата предходна година са зачислени да специализират 1200 лекари. За изминалите шест месеца - близо 800.

От МЗ твърдят, че правилата са съобразени с европейски директиви.