В Добричко, където плащат най-висока цена за вода, тя се извлича с електрически помпи от сондажи, а скок в цената на тока би оскъпил и добива, прогнозират експерти. За кубик вода 47 хил. домакинства в града плащат 2,84 лева - половината от цената се формира от цената на тока.

Десислава Първанова е с две деца и от години не ползва миялната машина- прави икономии. „Сега тя е празна, стои си като мебел в къщи. Нищо повече", уточни жената. В момента семейството плаща за вода по около 40 лева на месец, единственият доход е пенсията на майката на Десислава. Младата жена е без работа, а съпругът й е рибар и не всеки ден успява с улова.

Като се увеличи цената на тока, то скача всичко, ще се вдигне цената на абсолютно всичко и ще ни бъде много трудно наистина. Ако не е моята майка да ни помага, съвсем ще я обатачим, ще се чудим как да изкарваме, как да преживяваме", оплака се Първанова.

И тъй като и сега немалка част от домакинствата трудно плащат сметките си за вода, за повишаване не цената й не се мисли, обяснява шефът на ВиК.

„Аз искрено се надявам да не се стигне до увеличаване на цената на електроенергията или, ако има някакво, да бъде в рамките на 1-2%, за да може чрез вътрешни резерви да можем да го преодолеем, без да се налага смяна на цената на водата", обяви Петър Калчев, управител на ВиК-Добрич.

Месечният разход за електроенергия на дружеството е близо 900 000 лева. От години има милиони левове загуби. За да излезе поне на нула, от три месеца е предприела мерки за намаляване на консумацията на ток до 20 процента.