Частично се възстановява от днес движението на влаковете между кварталите „Захарна фабрика” и „Горна баня”, съобщиха от Националната компания за железопътна инфраструктура (НКЖИ) , цитирана от БГНЕС. Работи вече и ремонтираният прелез в кв. "Факултета".

Прелезът вече няма да е с ръчна бариера, а с ел. задвижване на автоматично прелезно устройство, съобщиха от НКЖИ. По време на ремонта са извършени няколко кражби на магистрален кабел и временни връзки, което затрудни строително-монтажните работи, оплакаха се от компанията.

Оттам уточниха, че с модернизирането на бариерата се намалява времето на престой, а чрез изградената система за видеонаблюдение и осветление ще бъде повишена сигурността на прелеза. Освен това прелезът е разширен с 1.20 м и са изградени нови подходи, с което се разширява и пътното платно, и се подобрява разминаването на превозните средства.

Ремонтните дейности по железния път в участъка, които НКЖИ извършва, ще продължат до 31 август. От компанията обясниха и защо ремонтът се е забавил – след като са почистили всички битови отпадъци около кв. „Факултета”, се оказало, че трябва да се изградят нови отводнителни съоръжения, извън предвидените по договор строително-ремонтни дейности. Изградени са нови покрити канавки за отводняване.

Всичко това наложи удължаване на периода на прекъсване на влаковото движение от 8 юли до 3 август включително, уточни НКЖИ.