Доброволци, част от световно фотографско движение подаряват потрети на хора в неравностойно положение. Историята разказва Лиляна Боянова в рубриката „Вярваме в доброто”.

В столичния център за младежи с интелектуални затруднения „Светове” е специален ден – екип от гримьори, фризьори и фотографи прави фотосесия на младежите.

„Те са толкова развълнувани и толкова щастливи, че могат да бъдат специални”, споделя Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария”.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди снимките, всеки един от моделите минава за грим и прическа. Тема на фотосесията са любовта и приятелството – затова днес всеки е довел за снимката някого, когото обича.

Един от фотографите доброволци е Начо Каменов. „Няма нищо по-ценно от това да създадеш радост на другите, да видиш как очите им блесват, как са щастливи. На едни хора, които иначе в ъгъла на живота”, споделя той.

Снимка: btvnovinite.bg

Веднъж направени, снимките се обработват на място, принтират се, слагат се в рамка и се подаряват. Доброволците вече са дарили усмивка на хора от домове за деца и възрастни, снимали са и бежанци в центровете за настаняване.

Снимка: btvnovinite.bg

„Смисълът на инициативата е, че снимаме хора, които нямат възможност да им бъдат направени качествени, студийни потретни снимки”, споделя Ники Спиров, организатор на инициативата.

Инициативата се провежда в целия свят и е отворена за всички, които искат да се включат. Нужни са единствено желание, време и сърце.