Вече втора седмица граждански патрули обикалят столицата по график. От общо над 30 души, водачът им Боян Расате разреши екип на bTV да говори само с три момчета. Те са хората, които считат за дълг да ни пазят.

„За мен не е правилно да се разхождат бежанци и такива работи и да създават паника. Трябва да се опази по някакъв начин този народ. Аз от малък се занимавам с такива работи, в смисъл с охранителна дейност”, казва Теодор Свиленов.

„Аз съм възпитан в ценностите на национализма и родителите ми стоят зад мен в това, което правя. Аз правя жертва в момента за съгражданите ми”, допълва Иван.

Анализатори и наблюдатели виждат в момчетата от патрулите една нова обществена прослойка и казват, че тепърва с тях ще се занимават социалните инженери.

„Те са подходяща цел за ксенофобските настроения, защото лесно може да бъде вменено, че виновни за техните неблагополучия са чужденците, арабите, циганите и да им се намери цел. И това се прави абсолютно съзнателно и целенасочено с политически цели в момента”, смята Борислав Зюмбюлев.

Гражданските патрули излязоха на улицата, когато темата с бежанците и нелегалните имигранти влезе в точка на кипене. Възможно ли е обаче нахъсаните младежи, които кръстосват улиците по график, да надхвърлят очакванията на създателите си и да се превърнат в нещо много по-опасно?

Гледайте целия материал по темата в bTV Репортерите веднага след емисията новини в 19.00 часа!