Под въпрос е въвеждането на пръстов идентификатор като вход за болниците. Eксперти предупреждават, че реформата не е описана в нито един нормативен документ.

Здравната каса обаче вече обяви обществена поръчка за 400 хиляди лева.  Нито пациентите, нито лекарите знаят точно как ще се постъпва в болница с пръст, но се вълнуват еднакво.

Някои смятат, че взимането на подобни лични данни като пръстовия отпечатък е твърде лично.

"Може някой пък нещо да лъже и да не е сигурно, затова по- добре така", смятат други.

Болниците негодуват, защото ще трябва отново да купуват устройства, а купените миналата година отиват в историята.

"Основно притеснение е все пак това е информация, този код, пръстовия ще бъде разчитан някъде, къде ще се съхранява в милионно население на България този код", коментира д-р Мария Радойкова, директор на МБАЛ- Гоце Делчев.

Снимка: iStock

Устройствата струват между 50 и 500 евро. Според фирми за системи за сигурност обаче евтините имат недостатъци.

"При хора с тежки работи - такива работещи с химикали, които получават наранявания много често, не могат да бъдат дори идентифицирани по този начин, защото им се променя кожата", смята Ивайло Иванов, фирма за системи за сигурност.

Според експерти в момента няма никакво правно основание за въвеждане на идентификатора.

По думите на д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването единственият вариант е лекарският и фармацевтичният съюз да се съгласят идентификатора да бъде заложен в рамковите договори.

Лекарският съюз вече изпрати писмо до министъра, че не е съгласен с нововъведенията.

СИНХРОН: д-р Петър Москов, министър на здравеопазването

По думите на здравния министър Москов "различните начини за идентификация са ясно определени. Избор на всяка една институция, в случая министерството и Касата е да изберат начин".

Изчисленията сочат, че в момента се отклоняват около 15% от парите за здраве.

От 1 април трябва да влязат в сила редица промени в здравеопазването. Остава под въпрос дали пръстовият идентификатор ще е сред тях.