Днес духовниците четат откъс от Библията, разказващ за разкаяла се блудница, която изляла драгоценен елей върху Иисус, изтрила нозете Му с косите си и приживе го оплаквала. В храмовете се възпоменават събитията около Тайната вечеря, наричана още Последна, и зловещото обещание на Юда към Каяфа да предаде Христос за 30 сребърника.

Според християнската традиция Тайната вечеря се е състояла на Велики четвъртък. Въпреки това в текстовете на самите евангелисти са посочени различни дни.

Според евангелистите Матей, Марко и Лука, Тайната вечеря била извършена на 14 нисан – "в първия ден на празник Безквасници"; "в първия ден на Безквасниците, когато колеха пасхалното агне"; "и настана денят Безквастници, когато трябваше да се заколи пасхалното агне". А според ев. Иоан тази вечеря е била извършена не на 14 нисан, в който ден според закона  трябвало да се извърши пасхалната вечеря; извършена била един ден преди нея, на 13 нисан – "пред празник Пасха". И според четиримата евангелисти, обаче, Иисус Христос бил съден и разпънат на кръст в петък. Посоченото различие между евангелистите прави въпроса относно деня на Тайната вечеря, а във връзка с него и относно деня на Христовата смърт, един от най-трудните въпроси в новозаветния егзегезис.

Както според Матей, Марко и Лука, така и според евангелист Иоан, Тайната вечеря била извършена един ден преди 14 нисан, в който се извършвала пасхалната вечеря и че тя не била такава вечеря, а била специална вечеря, устроена по нареждане на Иисус Христос, в края на Неговата земна проповед, на която вечеря Той предал религиозен характер, установил тайнството Евхаристия, простил се с учениците си и произнесъл първосвещеническата си молитва.

През 2011 година проф. Колин Хъмфрис от университета в Кеймбридж обяви, че според последните му изследвания Тайната вечеря се е състояла на Велика сряда.

Ученият смята, че причината за това е объркване в календара и уверява, че откритието му дава основание най-сетне да се определи точна дата за честването на Великден. Професор Хъмфрис използвал библейски, исторически и астрономически изследвания, за да установи точното време на Тайната вечеря.

Учените отдавна са озадачени от явното несъответствие в Библията. Докато апостолите Матей, Марк и Лука казват, че Тайната вечеря съвпаднала с началото на еврейската Пасха, Йоан твърди, че тя се е състояла преди Пасха. Хъмфрис достигнал до извода, че Исус, както и Матей, Марк и Лука, вероятно са използвали различен календар от Йоан. Изследването на британския учен е публикувано в популярната му книга "Мистерията на Тайната вечеря".

Според народната традиция, хората се подготвят за Велики четвъртък, когато ще боядисат великденските яйца.

Утре от 19 часа в храм "Свети Александър Невски" ще бъде отслужено Последованието на 12-те евангелия. Чинопоследованието ще оглави Негово светейшество патриарх Неофит.