Във Варна се състезаваха кой ще приготви най-вкусната риба. В конкурса участваха кулинари от Североизточна България, като всеки представи със своя уникална рецепта.
Свилен Стоилов беше заложил на риба тон със сусам и маково семе.
„Самата риба тон не се приготвя сложно, но спецификата е такава, че тя изисква много малка топлинна обработка, тъй като вътре трябва да е розова", коментира Стоилов.
Група ученици бяха приготвили опушен лаврак.
„Не е като печена риба, по-крехък е лаврака, когато е опушен. Освен това няма толкова изгаряния по самата риба, както печения", разказа Наталия Петрова,
През последните години лавракът е все по-предпочитан от българите. Също както и необичайните, за нашите географски ширини, морски обитатели.
За по-смелите кулинари има и нестандартни идеи за тазгодишната никулденска трапеза - като октопод например.
трябва да знаете, че има тайни при приготвянето му", твърди Йордан Фотев.
Според Димитричка Димова съществуват определени тайни при приготвянето му. "Октопода се вари според килограмите. Не бива да се преварява", допълва тя.
За традиционалистите пълненият шаран е задължителен. Този на Каро Великов е приготвен с плънка от орехи, стафиди, лук и една специална съставка.
„Преди да го напълниш, трябва да сложиш любов. Любовта е най-хубавото нещо. Нещата трябва да стават винаги с любов. Няма ли любов, не става нищо", разкри тайната си съставка Великов.