Варненци плашат кмета Иван Портних със Страсбург. Причината е заповедта му да не се допускат автомобили в морската градина.

Преди 20 години един мъж си връща имота в морската градина, в местността Салтаната. Построява си законна къща-заведение. От известно време обаче върви пеша.

„Ето сега аз имам една кола и не мога да я изкарам. Моето мнение е, че поне за живущите трябва да има достъп до имотите им”, казва той. Живеещите и работещите в морската градина плашат, че ще сезират и Страсбург и ще искат оставка на кмета.

„Защо подхожда с двоен аршин към приморски парк? Кое го кара да забрани достъпа на МПС от Шокаров канал до Пикадили парк, а след това режимът остава напълно свободен. Всичко е приморски парк”, разсъждава Кирил Киров, който има имот в морската градина.

Около 7 000 души са с адрес Приморски парк, десетки са и работещите там. Авторът на проекта за тази част на морската градина нарече забраната да се влиза с коли популистко решение на кмета. „Тази територия не може да стане парк, защото не могат да се изкупят всичките частни имоти. Повечето сгради са в нарушение”, казва арх. Георги Минчев.

За 17 дни, откакто е издадена кметската заповед, са съставени над 100 акта за нарушение на забраната. Други пък я спазват, но са паркирали в зелените площи. Неуредиците водят до непоправими щети - в това е категоричен правнукът на Антон Новак - създателят на морската градина.

„Варненци имат едно чувство за морската градина като за свой собствен дом. Всяко едно вмешателство в градината - застрояване, автомобили, ги боли все едно това се случва в собствения им двор. Ако се получи едно изключение от правилото, ще се получи едно лавинообразно нахлуване в градината отново. Единственото решение са по-крути мерки”, убеден е Димитър Новак.

Пред bTV от общината заявиха, че режимът за достъп на автомобили остава непроменен. Подкрепа на това становище официално изразиха днес и 30 неправителствени организации.