При системата за регистриране в лечебни заведения с пръстов идентификаторизобщо не става въпрос за отпечатък“, увери зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Тази система нито генерира, нито съхранява, нито пренася, нито предава, нито снема пръстов отпечатък. Става въпрос за цифров код, който всеки пациент носи със себе си. От този цифров код не може да бъде генериран пръстов отпечатък – това беше едно от изричните условия към изпълнителя“, увери гостът.

На въпрос защо не се изчака въвеждането на чип в личните документи, вместо да се дават поредните пари, Шарков отговори, че се чака от много време и в това време е имало много злоупотреби от болници, източващи НЗОК.

Пръстовият идентификатор дава възможност всеки път, когато Касата плаща за извършена на вас медицинска услуга, да получите информация за това през мобилно приложение, обясни зам.-министърът.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това е единствената възможност, която не коства и стотинка на пациента, защото той носи кода със себе си, вместо да ходи някъде да си плаща чип или нова лична карта“, каза още той.

На критиките, че не е ясно кой ще вземе пръстов идентификатор на пациент, който е хоспитализиран в безсъзнание, д-р Шарков отговори, че никой няма да го взема и това е разписано в изключенията, които се допускат при пациенти, постъпващи по спешност, които са в тежко състояние, които нямат пръст, ръка, имат изгаряния и пр. – при тях не се ползва този метод.

Снимка: Ладислав Цветков

Децата също няма да оставят пръстов отпечатък, както и нямат лична карта, добави той.

Запитан какво се случва, ако се срине системата, д-р Шарков обясни, че в случай на спиране на тока, приемът продължава, защото системата съхранява данните и отчитането може да стане впоследствие.

Шарков коментира и случаите по морето, в които двама души загубиха живота си, защото линейките не успяха да стигнат навреме. Зам.-министърът обясни, че всеки концесионер на плаж с между един и пет спасителни поста е задължен да има и медицински пункт, за който сключва договор с лечебно заведение. Плажове между 1 и 3 км трябва да има реанимационен пункт, а на Черноморските зони трябва да има и подвижен реанимационен пункт.

Снимка: Ладислав Цветков

Всички концесионери са обект на проверка дали имат договори с лечебно заведение и дали са осигурили такива пунктове. Тя трябва да приключи до края на седмицата.

Още в събота по морето бяха изпратени допълнително два екипа – от ЦСМП Сливен и ЦСМП Ямбол. Те ще останат до края на активния сезон, припомни той.

Зам.-министърът каза още, че няма информация Специализираната болницата за рехабилитация на детска церебрална парализа да спира приема на пациенти, заради надвишен лимит, но увери, че ще провери.

Това, което може да се направи в подобна ситуация, е предложение за увеличаване на лимита, която се внася в надзорния съвет на НЗОК от управителя на Касата.

Вижте целия разговор във видеото: