Безплатен скрининг за риска от преждевременно раждане започна от днес в столичната АГ болница „Шейново". Инициативата е част от кампания, чиято цел е да се раждат все по-малко недоносени бебета.

10% от ражданията у нас са преждевременни, а недоносените бебета са с ниско тегло, което застрашава здравето и живота им.

„Това се дължи на незрелостта на недоразвитите дихателна и нервна система на новороденото. Това са тежките усложнения най-вече от страна на дихателната система, която от своя страна недоразвитата дихателна система води до дихателна недостатъчност, която се отразява върху централната нервна система на бебето,” обясни д-р Мадлен Китанова, началник „Родилно отделение" в болница „Шейново”.

Нина Николова, която има две преждевременни раждания, казва, че трудно може да се опише колко е страшно преживяването.

„Може да се случи докато спиш, може да се случи на улицата докато ходиш, но се случва. В един момент ти си бременна носиш едно живо и здраво бебе в себе си, в следващият момент се събуждаш в болницата, бебето го отнасят в някаква стая закачено по някакви машинки, за които нямаш никаква представа. Оттук нататък започва големият стрес - какво се случва, ще оживее ли детето, няма ли да оживее, възникват хилядите въпроси,” сподели жената.

Изследването е за жени, които са влезли в 22-рата седмица от бременността си. Тестът определя какъв е рискът от преждевременно раждане. По думите на директора на „Шейново” д-р Румен Велев информацията от теста е полезна, за да могат специалистите да дадат полезни съвети за отлагане на раждането или да се подготвят за недоносено бебе. „Ако пациентката е в по-малка болница или в по-малък град, тя да бъде насочена към високоспециализирана болница, където може да се окаже своевременна и адекватна помощ за недоносеното дете,” допълни д-р Велев.

Изследването, което ще е безплатно в следващия месец, става след записване на телефон в София - 96 59 470.