Професионалният празник на служителите на арестите и затворите у нас ще прерасне утре в мащабен протест. Основното им настояване е за 20% увеличение на заплатите.

При предишното си недоволство те постигнаха 5-процентов скок, но сега ще искат по-сериозни действия от страна на властта – особено след 100-те милиона лева, които получиха полицаите, за да не протестират в началото на европредседателството. Разчетите показват, че за надзирателите ще са нужни доста по-малко пари.

В момента разликата между заплатите в двете системи е около 200 лв. „Не могат нашите служители да не останат с една горчивина в душата и едно чувство за несправедливост и недооценяване на техния труд”, признава и зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Според ведомството в момента в системата има около 200 свободни места. „В затвора в София за 22 човека конкурс се явяват 28 кандидати... Представете си какви кандидати могат да бъдат набрани. А не можем да не ги вземем тия хора, защото трябва да затворим затворите. И това води до репортажи за наркотици, телефони и насилие в затворите. Да не дава Господ – бягства. В момента затворите се охраняват на мускули и се осигурява единствено охрана”, коментира Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите в България.

Протестите утре започват в 7:30 пред Софийския районен съд и ще обхванат цялата страна. В сряда ще има демонстрации пред съдебните палати по места, а след това – прояви на недоволство при всяка визита на правосъдни министри от ЕС.

Това обаче не е единствената грижа на Министерството на правосъдието в момента – тази вечер стана ясно, че лишени от свобода в Централния софийски затвор са обявили гладна стачка и искат среща с министър Цецка Цачева.