Първи пряк сблъсък на избори между ДПС и ДОСТ. Доскорошните приятели, днес политически врагове, се бориха за кметското място в малкото село Загорско. С 63 от общо 102 гласа спечели човекът на ДПС, а веднага след вота, местната организация на ДОСТ в Момчилград се отрече от своя кандидат.

След преброяването на бюлетините стана ясно, че Мюмюн Местан от ДПС побеждава независимия кандидат Салим Мустафа, подкрепен от ДОСТ, с 63 на 30 гласа при гласували 102-ма от 138 избиратели.

Пред bTV Местан благодари за подкрепата и добави, че според него хората не са се объркали от името му, защото Загорско е „малко село и всички се познаваме“.

„Не мисля, че са се объркали, знам, че са гласували за мен и ДПС“, заяви Местан.

Снимка: bTV

Той добави, че основният му приоритет като кмет ще е възстановяването на читалището. По думите му победата му над Мустафа, с когото са приятели, няма да промени отношенията им.

Според активистите на ДПС победата е знакова.

„Това беше битка между ДПС и ДОСТ и ние като една сериозна партия, Движение за права и свободи, доказахме , че сме единни и силни”, каза Мехмед Исмаил, кмет на с. Садовица и ВРИД на с. Загорско.

Според избирателите обаче  в тази битка, в която ДОСТ тръгва от нулата и получава  повече от 30% от гласовете, и загубата е победа.

Въпреки признанието на хората обаче от местната структрура на ДОСТ след изборите изненадващо оттеглиха доверието от кандидата си.

„Той не е член на ДОСТ”, коментира Ялчън Мастанли от ДОСТ - Момчилград.

Салим Мустафа подчерта, че е член на ДОСТ и е сред учредителите на партията. При положение обаче, че от партията отричат това, той заяви, че едва ли ще остане.

Вижте повече във видеото: