При настъпилите тежки метеорологични условия е препоръчително да се погрижите и за водопровода, за да си спестите евентуални проблеми със спукани тръби, съветват от „Софийска вода“.

В последните дни в дружеството са постъпили множество сигнали за замръзнали вътрешносградни инсталации и водомерни възли, дори вертикални инсталации.

Тяхната поддръжка е отговорност на клиента, напомнят от компанията.

Затова съветват:

- В помещението, където е монтиран общият водомер, не бива да се допуска температурата да пада под 0 градуса. Ако това не е възможно, трябва той да е добре изолиран.

Снимка: iStock

- Най-разумно е водата в необитаемите имоти да бъде спряна.

- Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата – добре изолиран.

- През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми. Ширещата се практика, че ако се оставят да текат или капят, външните чешми няма да замръзнат, е погрешна и води до аварии и разхищаване на вода. Най-добре е водата към тях да бъде спряна от спирателния кран, да се източат тръбите и да се махнат всички маркучи.

Удачно е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.

- Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне например на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран, съветват от „Софийска вода“.