В последните години много селски училища хлопнаха врати, а други, поради липсата на пари, дълго стоят неремонтирани. Има обаче и приятни изключения. Има едно селско училище в Търговищко обаче, на което могат да завидят много градски деца.

В основното училище на село Плъстина учат 180 деца. Когато говорят за него, местните хора често казват: "А, онова село с хубавото училище?" То е станало визитна картичка на целия регион. Тук учениците носят красиви униформи, всеки преподавател има лаптоп, а уроците се представят на интерактивна дъска.

„Основният източник за закупуването на тези дъски са училищните земи, които земи ние в продължение на много години се опитвахме да докажем,че са на училището. Като, разбира се, тези земи ние ги даваме под наем, така подпомагаме много за обогатяване базата на училището. Също така не бих подминала и проектите и програмите по които изключително много работим екипно, европейски”. Това обясни пред bTV помощник-директорът на училището Нурсен Хикметова.

Училището притежава 1300 дка. земя. В момента се подготвя поредният европейски проект на стойност 112 000 лв. Парите ще отидат за подпомагане на училищните клубове и за спортни мероприятия. С европейско финансиране е направен и основният ремонт на училището.

„В същото време трябваше да насочим финансов ресурс към подобряване квалификацията на учителите, които да отговарят на този тип технологии. Във всяка класна стая имаме електронна дъска, забравиха се черните дъски,забравиха се тебеширите”, похвали се директорът Мустафа Ваклев.

По коридорите и в класните стаи на училището са подредени снимки и рисунки на велики българи от близкото и далечно минало. Директорът има свое обяснение. „Всяко едно дете, движейки се по коридорите, в класните стаи, трябва да знае какво значи да обичаш и как да обичаш своята Родина. Не на думи, всичко това трябва да е пред техния поглед, за да може децата ни да растат достойни граждани и да се гордеят, че живеят в тази хубава и прекрасна Родина България”, казва Мустафа Ваклев.

Той е поел още едно обещание пред родителите - от догодина първокласниците няма вече да носят тежки ученически чанти, а ще посещават часовете с електронни таблети.