Проучване на БНР е показало, че средните вълни, тези изписани на приемниците с AM, са много популярни, но въпреки това ръководството на радиото е поискало спирането им. Решението е довело и до това много хора да не могат да слушат българско радио в пограничните райони. Това обясни в предаването „Лице в лице” представителят на СЕМ Мария Стоянова.

По думите ѝ над 30% от населението слуша програма „Хоризонт”, а 30% слушат „Христо Ботев на средни вълни, които са най-устойчивите. Това е показало проучване, поръчано от БНР, което обаче не е било направено публично.

Вместо това пред СЕМ и пред медийната комисия в парламента от ръководството на националното радио са поискали спирането на средните вълни, като са обяснили, че те са старомодни. „В 11 държавни на ЕС обаче тези вълни не са спрени”, заяви Стоянова.

Тя подчерта, че в съвета са получили редица сигнали това лято, че хората в по-отдалечените части на страната не чуват сигнал на БНР. Сигнализирано е за проблеми дори от Бургаско.

Според Стоянова и това, и желанието на БНР за лицензирането на програма на турски в смесени райони е резултат на недалновидност или на нещо, което тя отказа да предполага какво е.

„Изключително съм смутена от факта, че нито ръководството на БНР, нито това на СЕМ не разпознало, че ще има такава експлозия в общественото мнение”, посочи все пак Стоянова. „Мненията в тези региони вече се разделят. Ако не предвидено това и че ще има смут и напрежение, значи е недалновидно решение”, допълни представителят на СЕМ.

По думите ѝ искането за лиценз на програмата на турски е необмислено и недовършено и е било върнато три пъти.

Мария Стоянова посочи още, че ако има нещо положително момента в БНР и проблемите около него, то е, че стават факт подобни решения, взети от ръководството.

Тя потвърди, че докато Радослав Янкулов и неговият екип не подадат оставка, няма да присъства на заседанията на СЕМ, на които се обсъждат теми, свързани с БНР. През останалото време тя ще върши пълноценно работата си.