В Пловдив вече е масова практика собствениците на магазини да не се обаждат в полицията, а да снимат крадците и да разлепят портретите им из квартала, за да ги е срам да ходят по улиците

Собственик на хранителен магазин в Пловдив, който е обект на системни кражби от страна на клиенти, взе правосъдието в свои ръце и разлепи портретите на крадците. Авторите на кражбите са разпознати от всички хора в квартала и вече не припарват до магазина. Потърпевшият не е сигнализирал полицията, тъй като не вярва, че тя ще му помогне да си реши проблема.

В неделя вечерта двама младежи, чести клиенти на денонощната квартална бакалия, правят обиколка между щандовете и събират продукти, но плащат на касата един кибрит. Съпругата на собственика  се усъмнява, че става нещо нередно, но понеже е   сама зад касата, не предприема никакви действия.

Малко по-късно управителят проверява внимателно видеозаписите на охранителните камери от последната седмица и установява, че същите клиенти редовно са извършвали кражби. Авторите на грабежите са безработни младежи, които обаче видимо имат финансови възможности. Те са познати в квартала.

„За мен те са едни млади хора, които нямат никаква ценностна система. Не може ти на 20-30 години да ходиш по магазините да крадеш, вместо да отидеш се хванеш на работа. Повечето кражби, които виждаме по телевизията, това не са на гладни хора. Значи, глади хора са минавали през магазина. Давали ли сме хляб. Един гладен човек не постъпва така”, уточнява Веселина Белчева.

Потърпевшите не сигнализират полицията, тъй като имат горчив опит от  грабеж , извършен преди 2 години. „Как да дадем сигнал в полицията, след като за онази голяма сума никой не реагира. Сега за тези дребни кражби, някой ще реагира”, обобщава ситуацията потърпевшата.

Портретите на крадците за залепени на входа на бакалията. Те са осъществили връзка със собственика на магазина и поискали да върнат парите за откраднатите колбаси, но  им е отговорено, че не са желани повече в търговския обект.