Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май. Традиционно музеят обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция.

В празничния ден посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България.

Публиката ще се запознае с малко известни, но ценни предмети, документи и художествени произведения от фондовете на НВИМ и неговия филиал – Военноморския музей.

Посетителите ще разберат какво е усещането да влезеш в пилотската кабина на транспортен хеликоптер МИ-8 и в отделенията за управление на ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“ и подвижен радиовисотомер ПРВ-11 „Вершина“.

Атракциите с военен характер ще продължат с дегустация на емблематичната боб чорба, приготвена от истински военен готвач на полеви условия. В духа на народните традиции и обичаи децата ще могат сами да замесят гергьовденски хляб, който да украсят с орнаменти от тесто и да се забавляват, докато рисуват с брашно.

За празничното настроение ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски. Музикалното пътешествие ще продължи с Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“, който ще представи магията на българските народни песни и танци и ще поведе празнично гергьовденско хоро, в което ще може да се включат малки и големи.

С Ден на отворени врати празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.