Това са пълни глупости, Ахмед Муса никога не е проповядвал такива работи – по този начин жителите на пазарджишкия квартал „Изток” коментираха обвиненията срещу проповедника Ахмед Муса.

Той беше арестуван заедно с 23-ма други вчера при акция на ДАНС и прокуратурата в Южна България, а днес официално бе подведен под отговорност за пропаганда за война.

След като беше оповестено в какво се състои обвинението, в двора на джамията се събраха привържениците и приятелите му

Мъжете от квартала посочиха, че Муса е проповядвал „на турски, на майчин език”. Те признаха, че той е работел и дистанционно – за „нашите квартални приятели, които са на гурбет”.

Кой е Ахмед Муса Ахмед?

Проповедникът от ромската махала в Пазарджик има две присъди по две различни дела за членство в нелегални организации и за проповеди срещу държавата.

Роден като християнин, Ахмед Ахмед се е молил на Исус през първите 20 години от живота си. Бил болен от шизофрения и чувал гласове. Към Аллах се обърнал след едно пътуване до Австрия. Твърди, че след като приел исляма- бил изцелен и се стабилизирал финансово.

„Всичко е изопачаване, не е истинско. Нито имам три къщи, нито имам три коли, нито па получавам пари отнякъде. Търговия си правя. Вражда между религии не съм правил, защото живея в БГ. Диалога ни с християните и мюсюлманите е много добър”, каза по време на „имамското дело” Ахмед Муса.

"Поклон пред всички, които залагат бомби и режат глави. Християните трябва да бъдат избити. Жените и богатствата им трябва да станат наши." Такива проповеди твърди че е чул анонимният свидетел 004 по делото срещу имамите и твърди, че Ахмед Муса Ахмед ги е произнасял и в Пловдив, и Пазарджик.

Ахмед обаче отрича: „Ние поклон правим само пред всевишния Аллах”.

През 2005 г. Ахмед е осъден на три години условно за опасни проповеди в ромската махала. През 2014 г. по делото срещу имамите получи 4 години затвор, а сега е основният заподозрян за връзки с „Ислямска държава”.

„И да ме вкарат в затвора се ми е едно, и в затвора да ида- се ми е едно. Аз живея за Аллах!”, категоричен е той.

По време на делото Ахмед твърдеше, че е набеден и не никога не е членувал в незаконни организации.

Джамия срещу джамия

Всъщност джамията в квартал „Изток” е частна и не се признава от мюсюлманското вероизповедание.

Последователите на Муса не стъпват в традиционната джамия в центъра на Пазарджик.

„Каква „Ислямска държава”, това са циркове и театър. Госпожо, вие циганин революционер в историята чели ли сте да има?”, запита екипа ни служителят на храма Рамиз Хали.

Последователи и от Асеновград

В ромската махала на Асеновград също чакаха петимата си арестувани и освободени съкварталци. Те били в тясна връзка с Ахмед Муса. Всяка събота роми от Асеновград ходели в джамията в Пазарджик да слушат проповедите му.

Жената на арестувания ходжа Стефан се забулила преди пет години, когато дошла като снаха от пазарджишкия квартал Изток. Местни хора твърдят, че някой плаща на жените да се обличат така.

„Всичко е лъжа, няма такива работи, никой нищо не плаща ,аз искам, аз ги обличам заради Бога, обичам Бога ми”, категорична е жената.

Меджитът, където арестуваните са чели книги на арабски, е построен преди две години на общинска земя. Общината го е преотстъпила за градеж на мюсюлмански храм напълно законно.