След серия от репортажи на bTV уволниха директорката на професионалната гимназия в Ихтиман. Причината – сериозни нарушения, сред които масово преписване на матурите и ощетяване на държавата с хиляди левове, заради мъртви души.

Няколко уволнени служителки на гимназията разказаха пред bTV през изминалата пролет как са били принуждавани от вече уволнената директорка да решават матурите на зрелостниците и да им предават отговорите.

След подадените сигнали до министерството тази година бяха изпратени инспектори по време на зрелостните изпити. Резултатът - от 149 зрелостници на редовната сесия изпитите взеха само двама.

Проверките разкриват и десетки мъртви души в гимназията. „Държавният бюджет е бил ощетен с хиляди левове”, посочи началникът на образователния инспекторат в София област Христо Андреев.

За временно изпълняващ длъжността директор е назначена Силвия Баташка. Тя обаче не може не може да влезе в сградата, защото ключовете са предадени на уволнената директорка, която пък е в болничен. И в днешния работен ден намерихме гимназията заключена. Достъп до сградата няма и пазачът.

Преди дни сградата е запечатана от новото ръководство и полицията, за да се предсотвратят злоупотреби.

Уволнената директорка отсъства по болест от няколко месеца, но преди да се разболее пред нашата камера отрече всички обвинения.