В София продължават усилените ремонти. Вече е възстановено движението на тролейбуси през кръстовището на булевард „Гешов” и „Георги Софийски”.

Продължават ремонтните дейности по булеварда, свързани с изграждането на кръстовище на две нива. Проверка от ръководството на столична община показа, че строителните работи са в график и кръстовището ще бъде готово за Нова година.

Последни приготовления и преди пускането на новата линия на метрото. Довършителната работа е към своя край. Единствените, които не спират да работят, са археолозите. Всеки ден те вадят десетки находки.

Работниците, копаещи край „Мария Луиза” са инструктирани, че всяка количка с пръст, трябва да бъде проверявана буца по буца за наличието на старинни предмети.

Монетите, намерени тук, са предимно бронзови, но има и сребърни. Повечето са от трети век. За да се определят точно културните пластове, мястото на всяка намерена монета се картографира. Теренът на разкопките е три декара и тук се откриват предмети от I до XX век от историята на София.

„Някъде между 20 и 30 находки приблизително, винаги има, понякога стигат до 40, до 50, друг път са десетина”, казва Марио Иванов.

Само във вторник сред находките има десетина бронзови монети, няколко пръстена и зарче, направено от кост, с което римляните са играли комар в Сердика през трети век.

„Имахме една интересна находка там, цял комплект от една везна и мерилките към нея, което беше явно поставено специално в някаква кутийка или кърпичка нещо, тъй като така беше грижливо подредено всичко”, допълва археологът.

Находките за деня се предават в музея. При положение, че всеки ден излизат по 20-30 неща, се събира богата колекция от предмети от разкопките за софийското метро.