Болници бяха уличени, че източват Здравната каса. Схемите, по които са го правели, бяха разкрити от здравното министерство.

Съдов хирург от многопрофилната болница във Враца е участвал в операции в болницата и едновременно с това е извършвал прегледи на пациенти в друга болница в друг град - Шумен.

Във врачанската болница е получавал по-висока заплата от тази на шефовете на клиники.

В същото време медицинският персонал не го познавал.

В частните болници в Пловдив "Медлайн " и в "Царица Йоанна" в Сливен пък отчитали престой и извършени операции на пациенти, които изобщо не са били настанявани там.

„Това не е медицина. Това вреди на имиджа на българския лекар и на всички, които честно и почтено си вършат работата. Ние сами като съсловие трябва да положим усилия, за да очистим от Лекарския съюз онази част, която не се занимава със здравеопазване, а единствено с печалбарство”, коментира заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Собственикът на болница "Царица Йоана" в Сливен - Иван Благоев, не знаеше, че здравното заведение е в списъка с уличените в злоупотреби болници.

"Не е имало проверка, нямам никаква информация. Дано е шега преди подписването на договора със Здравната каса", коментира за bTV Благоев.

От другите болници не получихме коментар.