Удари с лъжици и дърпане на ушите – това са част от методите на скандалните възпитателки в Бургас. Родителите на децата разкриват още за насилието в детска градина „Брезичка”. 

Кадри, заснети в занималня на детската градина, показаха грубо отношение към децата от страна на възпитателите.

Пет са вече оставките и уволненията в детската градина.

Продължават разпитите на родители и учители. В същото време тече и прокурорска проверка кой е поставил скритата камера в занималнята.

Една от учителките от кадрите – Милена Иванова, още вчера подаде оставка. Другата – Светла Петрова, първо излезе в болничен, но днес и тя подаде оставка.

Докато родителите на малтретираните деца са доволни, че двете учителки са напуснали, и днес заседаваха представители на дирекция „Социално подпомагане”, Агенцията за закрила на детето, полицията, общината и прокуратурата, за да решат  какви мерки за защита да предложат на децата.

В новите кадри от вторник камерата е с малко по-различна позиция, очевидно е поставена на съседната секция. От миналата седмица в Бургас е обявена грипна епидемия и родители не се допускат по време на занятия.

Вечерно време обаче във физкултурния салон на градината се провежда курс по йога. Едно от предположенията е, че родител, който посещавал курсовете, е влизал в стаята и е слагал камерата. 

Едва след като виждат записа от скритата камера, родители си обясняват необичайното поведение на децата им.

Много от тях не са и подозирали за методите на възпитание. Определят ги като престъпление.

Директорката е категорична, че не е знаела какво се случва в градината. Родители я подкрепиха.

"Не съм усетила такова огромно напрежение да има в тази група", каза директорът Събка Недева.

Община Бургас е с нулева толерантност към насилието, категорична беше Йорданка Ананиева – зам.-кмет по образование и култура.

"Най-важното е да се отстранят насилниците от достъп до децата, за да се преустанови насилието спрямо тях", коментира Нейля Мурад – началник на отдел ДАЗД – Бургас.

От понеделник с децата ще работят психолози.

Агенцията за закрила на детето започва проверка в градината. Ще бъдат наказани всички, които са знаели или са били свидетели на насилието и не са сигнализирали.

Очаква се до седмица в градината да бъде поставено и видеонаблюдение навсякъде.

Според образователния министър видеонаблюдението обаче не е панацея.

"Рискуваме да влошим доверието в дългосрочен план, защото всички сме си доверили децата на учителите. Доверието е неизменна част от образователната система”, заяви министър Красимир Вълчев.

Как да познаем, че е имало агресия, когато детето не може само да сподели? Психолозите отличават няколко основни симптома при децата, жертва на насилие.

Сред тях са: разстройство в съня, нарушен хранителен режим, склонност към изолиране, както и рязка промяна в поведението.

Трябва ли да има видеонаблюдение във всички стаи в детските градини?