По-високи заплати ще получат учителите от Нова година. Правителството обеща на синдикатите 223 милиона лева допълнително към бюджета за образование за догодина.

Увеличението засяга всички над 80 000 учители. То ще бъде средно 10%. В момента минималната основна заплата на учителите без опит е 600 лева, на старшите учители е 625 лева, а на главните - 660 лв.. След увеличението стартовата заплата на учителите става 660 лева.

Решението беше взето на извънредна среща между кабинета и синдикатите. Ресорният министър не присъства, но от ведомството на Кунева припомниха, че тя е обещала 10-процентното увеличение още на учителския събор в "Арена Армеец".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството може да си позволи това, защото са събрани 1,6 млрд. лв. повече в хазната. "Бюджетът е в доста напреднала фаза, затова можахме да направим разчетите с финансовия министър и преценихме, че на образованието, като основен приоритет, можем да дадем тези средства допълнително", мотивира решението премиерът.

Увеличението на заплатите ще засегне както дългогодишните служители, така и младите, които влизат в системата на образованието с най-ниска заплата. От плановете на синдикатите за разпределението на средствата личи, че за младшите учители е предвидено най-голямо увеличение с 10 на сто, а за по-опитните им колеги увеличението ще е 8 на сто.

При пенсиониране учителите ще получават 10 заплати и половина, а останалия персонал - 8 заплати и половина.

Председателят на учителския синдикат Янка Такева отбеляза, че за транспорта на учениците са определени 12 млн. лв., за ремонт на старите и за купуване на нови автобуси са предвидени 2,6 млн. лева. За нуждите на децата със специални образователни потребности и за учителите им ще има 6 млн. лева. Колективният трудов договор е обезпечен с 12 млн. лева.

Българските учители ще бъдат мотивирани с още 126 млн. лева. От тях 100 млн. лв. са за учителски заплати, а 26 млн. - за увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2017 година. 3 млн. лв. допълнително са договорени за работата на учителите в сектора на високите технологии. Подкрепа ще получат и българските деца в чужбина, които посещават неделните училища, с допълнителни 1,5 млн. лева.

Такева посочи, че учителските заплати ще бъдат увеличени в съответствие с длъжностите и степените в образователната система. Увеличение на заплатите ще има също за учителите в детските градини, както и за техническия и помощния персонал в учебните заведения. По думите на Такева социалните партньори ще определят какво ще е разпределението на средствата конкретно. Според Такева най-високият процент трябва да е за увеличаването на минималната начална работна заплата и особено за мотивиране на младите учители. По наши изчисления средното увеличение ще бъде 10 процента, отбеляза синдикалистът.

Средствата са изключително важни, защото ще гарантират прилагането на реформата, заложена в новия закон за образованието, отбеляза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!