13 момчета и 2 момичета, любители на екстремните ситуации и военното дело, учредиха първия военизиран спецотряд в училище по този вид спорт в страната. Като членове на клуба по Страйкбол, те усилено тренират в района на Езиковата гимназия в Търговище.

Този вид спорт, популярен още като "Еърсофт", се използва в редица страни за трениране на специалните отряди за бързо реагиране. Оръжията са копие на истинските автомати, пистолети и пушки, а патроните са пластмасови топчета, изстрелвани с въздушна струя.

„Освен това, свързано с екипната работа и разтоварване на агресията, поне си осмислят ежедневието. Занимават се с неща, които са по правила и ги правят по-организирани хора, трябва да ви кажа съвсем сериозно, че моето съдействие е минимално”, обясни Ивелин Иванов, зам.-директор на ЕГ и председател на клуба.

Средствата за облеклото са осигурени по проект "Успех".То е специално-защитно и всеки комплект струва около 500 лв. Младежите тренират със собствено оръжие.

„Единият ми брат беше снайперист, другият ми брат беше пожарникар, баща ми беше полицай, а дядо ми и той беше полицай, значи на мен си ми е в кръвта. Чувствам се доста добре в тази униформа, не сме стреляли, но много бихме искали, това си ми е тръпка да усетя калашника”, коментира Радостин, командир на отряда.

Първият ученически отбор по този вид спорт засега не разполага със собствен полигон за тренировки и се налага да пътуват до Русе. Според членовете на спецотряда това е спорт с бъдеще и надеждите им са, че един ден ще има и федерация по "Еърсофт".