Русенски ученици и студенти ушиха копия на знамето на Червеноводската чета, което впоследствие Ботев развява с четата си на кораба „Радецки“, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Творенията на младежите бяха осветени в църквата в село Червена вода, а утре потеглят по пътя на Ботевата чета в Румъния.

Инициативата е на Русенския университет и в нея се включиха четири ученически и три студентски екипа. В рамките на месец, те са изработили своите копия по указания и снимки, предоставени от Историческия музей в Русе. Казват, че са вложили много ентусиазъм, но им е било трудно да намерят подходящи материали.

Знамето е ушито първоначално за Червеноводската чета от дъщерята на Баба Тонка Петрана Обретенова. По-късно пряпорецът е прибран от Никола Обретенов, който кара майка си да му го донесе в Румъния. Баба Тонка го пренася до Браила, след което синът й го взема със себе си на „Радецки“.

„След като превземат „Радецки“, той отваря бохчичката и Ботев ахва – „Страхотно знаме!“, и заповядва да го забият на един прът, с който се мери нивото на водата“, разказа координаторът на проекта Стефан Георгиев.

След като четата е разбита, знамето е намерено от турците и изгорено.