Най-добрата учебна компания за 2015 г. започва пътя си от Националната гимназия за приложни изкуства в София. Иван, Здравко, Маргарита и Радин са учениците, които избира преподавателката Мирена Златева.

Те създават своя ученическа фирма, която се занимава с изработването на накити и аксесоари.

„Всъщност се спрях на един клас, в който учат деца от две специалности - метал и пространствен дизайн. И моята вътрешна убеденост беше, че от комбинацията между тия две специалности ще излезе добър екип”, разказва преподавателят.

Екипът измисля дизайна на обици и брошки, които изработва по специална технология. Така учебните занятия се превръщат в инкубатор на бизнес идеи и прерастват в ученическата фирма "Метъл Приз". Неин президент е десетокласникът Иван Стефанов.

„Натоварващо, в смисъл, нямаш никакво време, училището изостава, трябва да се наваксва, страшна работа е”, признава той.

Снимка: bTV

Иван търси нови приложения на аксесоарите и измисля как да бъдат не само красиви, но и "умни". „Реших да им сложа соларни панели на брошките и по тоя начин хората да използват екологична енергия, да спестяват енергия, планетата да спасяват и да си зареждат телефоните навсякъде и по всяко време. Бижуто е малко, функционално, панелът - достатъчно мощен, за да зареди телефона, и по тоя начин градим бижуто около самия панел”, обяснява младежът.

Предприемчивостта на десетокласниците е отличена в младежкия бизнес форум "Изгряващи звезди". Избират "Метъл Приз" за най-добрата в раздела ученически компании.

Снимка: bTV

Може да разгледате изкуството на десетокласниците от "Метъл Приз" в официалния им сайт - METALPRIZ.COM Предстои им участие в европейски форум на учебните компании, където ще представят талантите си и България.

„Ако някой пожелае да подкрепи учениците, ще подкрепи всъщност, училището, на първо място, защото тук се генерират страхотни творчески идеи, и перспективни решения в областта на изкуството. А в случая с нашата идея - и областта на технологиите”, казва Мирена Златева.